sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Salikävijöiden tyyppiviat

Ihailen jokaista, joka löytää tiensä salille treenaamaan ja jaksaa urheilla. Kauan salilla käyneenä ja eri saleja nähtyäni olen kuitenkin törmännyt niin monenlaisiin treenaajatyyppeihin ja ns. tyyppivikoihin, joiden perusteella laadin tällaisen listan asioista, joita salilla kannattaisi tehdä kun kerran sinne asti lähtee…

1. Tutustu salin laitteisiin. Ei ole mitään syytä haahuilla ympäri salia vain tutkailemassa ja ihmettelemässä, miten mikäkin laite toimii. Saati sitten ihmetellä (tuijottaa) vieressä, kun joku käyttää sinulle outoa laitetta. Pyydä rohkeasti salin henkilökuntaa esittelemään laitteita, jos ne eivät ole sinulle tuttuja. Helpottaa huomattavasti treenaamista, kun tietää mihin tarkoitukseen mikäkin laite on ja vältyt noloilta tilanteilta :)

2.  Tiedätkö sen tyypin, joka kiertelee salilla hämmentyneen näköisenä ja pysähtyy ensin tekemään etureisiä, vaihtaa sitten punttien nosteluun, josta siirtyy soutulaitteeseen ja siitä hetken ihmeteltyään tekemään taas jotain ihan muuta? Älä oo se tyyppi. Suunnittele treenisi, niin treenistä tulee huomattavasti tehokkaampaa. Selkeä suunnitelma auttaa myös ajanhallinnassa. Hanki itsellesi sopiva treenisuunnitelma hyvältä personal trainerilta, joka osaa ottaa tasosi, mahdollisuutesi ja toiveesi huomioon.

3. Tee töitä niin, että tuntuu! Salilla pitää tulla hiki ja sen jälkeen pitää tuntea tehneensä jotain. Käytä siis reilusti niitä painoja! Sopivat painot ovat sellaiset, että aina 2-3 viimeistä toistoa saa todellakin hampaat irvessä painaa. Jos sarjasi luonnistuvat kevyesti ilman hikea ja tuskaa, teet selkeästi töitä liian pienillä painoilla (riippuu tietenkin tilanteestakin). Mukavuusraja on vaikea ylittää, mutta uskokaa minua, se on sen arvoista. 

4. Jos et saa itse itsestäsi tehoja irti, luota ohjattuun liikuntaan. Hyvä personal trainer on tietenkin hyvä vaihtoehto, jolla saa vasmasti liikettä niveliin, mutta muitakin vaihtoehtoja löytyy. Ryhmäliikuntatunnit ovat myös hyvä vaihtoehto sellaiselle, joka tarvitsee ärsykkeitä ja käskytystä saadakseen itsensä huhkimaan. Monille jo oma salikaveri motivoi tekemään enemmän töitä. 

5. Tuntuuko sinusta siltä, että treenaamiseen kuluu liikaa aikaa? Tee tehokkaita treenejä isoilla painoilla ja pidä vain hyvin lyhyitä palatusjaksoja. Ajakäyttöä voi myös tehostaa tietyissä tapauksissa jättämäällä palautusjakson kokonaan väliin ja treenamalla sarjojen välisää esimerkiksi jotain ihan eri lihasryhmää. Cardiolaitteissa voi myös ottaa hyödyn irti ajasta ja lukea vaikka lehtiä tai tehdä kuten minä ja surffailla iPadilla netissä...


Ne, jotka tunnistivat näistä itsensä 
voivat ottaa neuvoista vaarin ja toivottavasti muille tästä oli edes jotain viihdearvoa :)








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti