lauantai 2. marraskuuta 2013

Pelasta päärynät, pelasta maailma

Hyvinvointivaltioita puhuttaa paljon nykyinen ruoan hukkaan heittäminen. Suomessa ihmiset heittävät keskimäärin noin 23 kg ruokaa roskiin joka vuosi. Kamalaa! Iso osa maailman ihmisistä elää silti nälässä. Minusta on hirveä vääryys, että me joilla on etuoikeus saada mielin määrin ruokaa päivittäin, heitämme sitä myös täysin hukkaan. Ja vielä niin paljon. Suomessa tuosta 23 kg arviolta noin 40% olisi vielä kuitenkin syömäkelpoista ruokaa. Ja se se vasta häiritsevää onkin.

Olin ennen aivan liian nirso syömään mitään, mikä on edes päivän vanhaa pakkauksen mukaan tai esimerkiksi jotain ruokaa, jota on säilötty jääkaapissa pari päivää. En "pystynyt" syömään mahdollisesti vanhaa, pilaantunutta ruokaa. Asenteeni on kuitenkin tätä nykyä muttunut, enkä enää nirsoile ihan tyhjästä ruoan kanssa. Luotan nykyään omiin aisteihini enemmän kuin pakkausten päivämääriin. Ruoasta kyllä huomaa, koska se on pilalla! Älä siis elä sokeana pakkausmerkinnöille.

Aihe tuli mieleeni juuri tänään, koska huomasin, että pari viikkoa sitten ostamani iso rasia päärynöitä oli alkanut mennä vanhaksi. Päärynät ovat yksi lempi hedelmistäni, enkä missään nimessä halunnut heittää velttoja, vetisiä päärynöitä roskiin. En varsinkaan, kun tiedän kuinka huono omatunto minulla on jatkuvasta ruoan roskiin heittämisestä. Mutta ihan lötköjä päärynöitä ei oikein ihan sellaisenaankaan voinut syödä. Niinpä keksin sitten palkita itseni lenkin ja ruoan jälkeen ihanalla jälkiruokasmoothiella! Ja tässä tulos...







Päärynäsmoothie:

- 3 ylikypsää päärynää
- loraus Vanhanajan Luomu Täysmaitoa
- 1rkl vaniljaproteiinijauhetta
- aitoa vaniljaa mausteeksi


Ja oliko hyvä? Aivan mieletön! Päärynän maku tuli tosi hyvin esiin ja smoothie oli juuri sopivan makea - ja vieläpä luonnollisesti. Voisin hyvin tarjoilla tätä jälkiruokana myös vieraille tai juoda tällaisen myös välipalaksi kera kourallisen pähkinöitä. Mutta kaikista parhainta on se hyvä mieli, joka mulle tuli, kun en heittänytkään päärynöitä roskiin!

Miettikää siis kotona, miten käytätte ruokaa ja kuinka paljon heitätte tavaraa roskiin. Ja tarkistakaa vielä ennen roskiin heittämistä, onko tuote oikeasti pilaantunut vai voisiko sitä vielä käyttää! Pieniin hyviin tekoihin pystyy kaikki ja yhdessähän me tämä läpimätä maailma voidaan pelastaa. Ei ehkä näillä päärynöillä tai edes sillä 2 päivää vanhalla kanalla, jonka juuri paistoin, mutta on se ainakin hyvä alku :)


Tietolähde:
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti