torstai 21. marraskuuta 2013

Väsyttää...Kuinka pitää yllä kehon vireystilaa?

Syksyn tullen monilla vireystila laskee ja pieni väsymys kiusaa kehoa ja mieltä jatkuvasti. Olen itse yksi näistä ihmisistä ja syksyisin mun pitää oikeasti skarpata todella paljon, jotta en vahingossakaan lipsuisi rutiineista. On niin helppoa tulla pitkän päivän jälkeen kotiin ja vain heittäytyä sohvalle löhöämään loppuillaksi...Mutta niin ei kannata tehdä! Miten siis pitää yllä kehon vireystilaa, jotta jaksaisi jatkaa arjen rutiineja vielä työpäivän jälkeenkin?




Kaiken A ja O on tietenkin riittävä ja oikeanlainen (säännöllinen) ravinto. Aamupala on erittäin tärkeä, varsinkin laihduttajille! Tiesitkö, että tutkimusten mukaan laihduttajat, jotka syövät runsaan terveellisen aamiaisen laihtuvat keskimäärin enemmän kuin laihduttajat, jotka eivät syö hyvää aamupalaa?! Kyllä, näin on. 



Suurin osa päivän hiilihydraateista (paljon hitaasti imeytyviä) kannattaa ajoittaa aamupäivään ja lounaalle ja tietenkin ennen treenejä (ja treenien jälkeen). Keho tarvitsee hiilareita energiaan ja niiden saanti on todella tärkeää vireystilan kannalta varsinkin näin pimeän aikaan, kun päivänvaloa ei ole montaa tuntia tarjolla. Nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja sisältävät ateriat väsyttävät, joten illalla kotia tullessa ei kannata vääntää jättilautasellista pastaa ja istahtaa sohvalle telkkaria tuijottamaan - iltapäivänokoset alkaa muutoin helposti houkuttaa...




Mutta sekään ei riitä, että huolehtii riittävästä ravinnon saannista ja etenkin sen laadusta. Veden juonti on erittäin tärkeää vireystilan kannalta. Jo lievä nestehukka saa kehossa aikaan väsymyksen tunnetta ja ihminen saattaa jopa tuntea itsensä nälkäiseksi. Muista siis juoda vettä. Kannattaa pitää aina mukana vesipulloa ja asettaa itselle jopa tavoite vedenjuonnista, jos vettä ei tule luonnostaan juotua paljon. Loppuvuodesta tähänkin tarkoitukseen pitäisi tulla apuväline, mutta siitä kerron lisää sitten kun se on ajankohtaista ;)




Vaikka iltalenkki tai sali saattaa tuntua täysin mahdottomalta ajatukselta työpäivän jälkeen, on säännöllinen liikunta kuitenkin todella tärkeää vireystilan ylläpitämisen kannalta. Paras vaihtoehto on, että salille lähtee suoraan töistä, jottei tule houkutuksia jäädä sittenkin kotisohvalle loikoilemaan... Jos ruokarutiineilla, liikunnalla ja veden juonnilla ei vireystilassa tapahdu positiivisia muutoksia, kannattaa ruokovalion tueksi ottaa ravintolisiä. D-vitamiini, Omega3, C-vitamiini ja monivitamiinilisät auttavat jaksamaan paremmin. Kannattaa myös tarkistuttaa hemoglobiini, sillä liian alhainen rauta veressä saattaa myös aihettaa jatkuvan väsymyksen tunteen.

Onko teillä muita keinoja taistella väsymystä vastaan? :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti