torstai 18. heinäkuuta 2013

Unta ZzzZzzzzz....

Tänään on todella väsynyt olo. Jaa miksi? Koska en osaa sanoa ei ja lupauduin Helsingin The Tall Ship Races-tapahtumaan töihin, jossa kukuin eilisillan ja tulen kukkumaan vielä seuraavat kolme iltaa. Päivät tietenkin normaalisti vakioduunissa. Sain nukuttua kuitenkin ihan kohtuu hyvin - noin 7,5h mutta olo on kuin oisi rekan alle jäänyt ja työpöytä näyttää kutakuinkin tältä...

Kuva ineedmotivation.com

Puhutaanpa siis unen tärkeydestä kehon ja etenkin laihduttamisen kannalta.

Unenpuute lisää elimistön kortisolitasoa. Kortisoli on hormooni, joka hajoittaa kehon kudoksia. Kortisolia tunnetaan yleisesti myös stressihormoonina, koska etenkin psyykkinen ja fyysinen rasitus sekä unen puute lisäävät kortisolin eritystä. Laihduttaminen itsessäänkin asettaa elimistön jo stressaantuneeseen tilaan ja alttiiksi kortisolin riskeille - kuten esimerkiksi lihaskudoksen vähentymiselle. Liika kortisolin eritys myös vaikuttaa laihdutusprosessiin ja todennäköisesti rasvakudoksista on huomattavasti hankalampi päästä eroon.

Kuva momlogic.com

Jos nukut huonosti, joudut myös hyvin todennäköisesti kamppailemaan tavallisten urheilusuoritusten kanssa. Urheilusuoritukset, joita normaalisti tekee päivittäin, tuntuvatkin paljon vaativammilta kun elimistö kärsii unenpuutteesta. Eikä tietenkään kannata unohtaa, että lihakset tarvitsevat riittävästi unta myös palautuakseen suorituksesta! Nukkuessa ne pienen pienet mikrorepeämät, joita salilla huhkiessa sait lihaksiisi aikaan korjaantuvat ja täten lihas kasvaa - näin yksinkertaistettuna :)

Uni ei ole tärkeää ainoastaan urheilun ja laihduttamisen kannalta. Uni on todella tärkeää myös ihmisen kokonaisvaltaiselle suoristuskyvylle. Unen aikana myös aivot tekevät töitä todella paljon! Aivot lokeroivat ja talettavat tärkeitä tietoja sekä poistavat turhia juttuja. Tämän takia esimerkiksi tentteihin/pääsykokeisiin (tai mihin tahansa missä tarvitsee opetella uutta tietoa) lukiessa on TODELLA tärkeää saada unta, koska silloin lukemasi ja oppimasi asiat arkistoidaan oikeisiin paikkoihin. Myös todella älyks ihminen voi vaikuttaa vähän vajanaiselta, jos kone ei käy unenpuutteen vuoksi ihan täysillä.


Kuva education-portal.com

Normaalisti ihminen tarvitsee noin 7-8 tuntia. Joillekin tietenkin riittää lyhyempikin uni ja toiset taas tarvitsevat vielä vähän enemmän unta. Jos muuten tulee nukuttua hyvin, eli tarpeeksi paljon ja unen laatu on hyvää, mutta herättyä on aina väsynyt, niin todennäköisesti unirytmi ei käy yksiin herätysajan kanssa. Tällöin kannattaa ottaa apukeinoja käyttöön - ihan vain helpottaakseen elämää ja niitä iiiiiihania aamuherätyksiä :) Joillekin toimii kirkasvalolamput, joillekin herätysäänet, jotka herättävät luonnollisilla äänillä. Itse olen havainnut toimivaksi aplikaation nimeltä Sleep Cycle (ja näitä löytyy eri nimisiä). Asetat ohjelmaan aikavälin, jolla haluat herätä, eli jos on herättävä viimeistään klo 8, niin asetat viimeiseksi herätysajaksi klo 8 aikaisimmaksi herätysajaksi esimerkiksi klo 7. Kun annat puhelimen olla vieressäsi yön ajan, aplikaatio laskee hengityksesi perusteella sopivimman ajan herätä - eli silloin kun olet kevyimmässä unessa. Itse herään monesti herätyskelloon aina juuri kesken syvimmän unen, joilloin on todella hankala nousta ylös. Sleep Cyclen avulla on paljon helpompi herätä, koska ei tarvitse nousta ylös kesken sikeimpien unien. Suosittelen!



Kuva sodahead.com

Muistakaa siis nukkua :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti