tiistai 27. elokuuta 2013

Run Run Run

Juoksuharrastus puhuttaa nyt paljon. Juokseminen on paitsi mukavaa, myös polttaa hyvin rasvaa ja kohottaa nopeasti kuntoa ja hapenottokykyä. Mutta miten aloittaa juokseminen?


Kuva xtenex.com


Jos et ole koskaa aikaisemmin juossut, se saattaa tuntua aluksi melko pelottavalta (?). En tiedä onko pelottava oikea sana, koska omasta mielestäni se tuntui lähinnä vain ahdistvalta. Syy ahdostukseen oli se, että koin kuntoni olevan liian huono juoksemiseen ja ajattelin, etten kuitenkaan jaksa. Jos itse haluaisit aloittaa juoksemisen, mutta koet samanlaisia ajatuksia, niin suosittelen unohtamaan ajatukset samantien! Kukaan ei ole seppä syntyessään, joten ei muuta kuin lenkkipolulle mars kokeilemaan ensin kevyttä hölkkää - kyllä se siitä lähtee :)


Kuva shoeguide.co.uk


Juoksemisen aloittamista varten löytyy netistä pilvin pimein ohjeita. Esimerkiksi tänään luin viimeisimpänä 8 viikon aloitusohjeen, jossa mm. viikolla 2 kävellään ensin 5 minuuttia, sitten hölkätään 2 minuttia ja tämä toistetaan 3 kertaa. Mielestäni on ihan hyvä idea kokeilla tälla tavoin hieman intervallityyliin juoksemista ensimmäisiä kertoja, mutta pitää muistaa ettei juokseminen ole kuitenkaan mitään rakettitiedettä, eikä sihen tarvitse noudattaa mitään tarkkoja opuksia - pääasia on että tuntuu hyvältä. Ei siis muuta kuin lenkkipolulle mars ja kokeilemaan!


Kuva yeahiloveit.com


Oman kokemukseni mukaan juoksemisessa saa melko nopeasti oman rytmin ja ymmärtää mikä on hyvä vauhti itselle. Olen hölkkäillyt melko kevyesti jo varsin pitkän ajan, mutta nyt kun kunto on vähän kohonnut niin tosiaan viime sunnuntaina juoksin aivan huikean ajan (siis huikean minulle itselleni :). Kiinnitä siis ensimmäisillä kerroilla huomiota vain tekniikkaan ja hengitykseen äläkä niinkään vauhtiin. Vauhti ei ole tärkeintä. Tekniikkaa voi myös opetella opetusvideoiden tai esimerkiksi juoksuryhmien kanssa mutta tekniikka hioutuu myös juostessa. en muista kuka näin sanoin, mutta "vain juoksemalla opit juoksemaan" ja näinhän se on :)


Kuva cdn.sheknows.com


Pääasia on se, että lähdet liikkeelle. Älä mieti tai pohdi asiaa sen kummemmin, lähde vain lenkille ja nosta tahti kevyeen hölkkään - wohoo sähän juokset! Monilla hyvä menevä musiikki auttaa lisäämään tahtia ja itsekin olen kyllä huomannut että esimerkiksi Volbeatin soidessa askeliin tulee huomattavasti reippaampi ote. Mutta heti jos pistää, pyörryttää, uuvuttaa tai tuntuu muuten vain pahalta niin hidasta tahtia tai pysähdy lepäämään! Tarkoitus ei ole hankkia sydänkohtausta...


Kuva thewallpictures.org


Ei siis mietitä siellä omassa pikku päässä, että kunto tai voimat ei riitä - se on vain väliaikaista ja kunhan pääset aloittamaan, niin kehityt myös nopeasti! Ja yleisillä lenkkipoluilla on pidettävä mielessä, että juokseminen siellä ei ole mikään kilpailu. Itse harmittelin aina ennen kun joku paahtoi kovaa vauhtia ohi ja tuli ihan turhautunut olo omasta juoksukunnosta. Nyt kuitenkin ymmärrän, että jokainen menee omaa tahtiaa ja vain minä tiedän, mikä minun kropalleni sopii - kilpailen enää vain itseni kanssa.


Kuva cdn2.coresites.mpora.com


Jos yksin juokseminen tai sen aloittaminen tuntuu ylitsepääsemättömältä, pyydä ystävä mukaan! Monesti seura vaikuttaa positiivisesti urheilusuoritukseen ja ystävän tuki ja kannustus on myös tärkeää. Juokseminen viikottain ystävän kanssa on myös kivaa laatuaikaa, jos muutoin molemmat ovat kiireellisiä.


Huomenna lisää juoksuhommia. Ei muuta kuin nyt rohkeasti lenkkipolulle ja kokeilemaan uutta vauhtia ;)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti