keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Aamulenkki tyhjällä vatsalla - palaako rasva vai eikö pala?

Voi voi, tästä aiheesta on kiistelty kyllä kauan ja vihdoin päätin kantaa oman osani kekoon tässä keskustelussa. Toiset suosittelevat aamulenkkiä tyhjällä vatsalla, toiset taas sanovat, ettei siitä ole sen suurempaa hyötyä. Mikä on siis oikein, mikä väärin?


Aamulenkiltä :)


Sen verran voidaan sanoa, että oli asia niin tai näin, niin toistaiseksi tiede ei ole ainakaan onneksi todistanut, että tyhjällä vatsalla aamulenkittelystä olisi mitään haittaa. Toisaalta taas ei ole todistettu tieteellisesti sitäkään, että siitä olisi enemmän hyötyä rasvanpolton kannalta. 

Voidaan sanoa, että rasva palaa ns. "vakiona". Keho polttaa jatkuvasti rasvaa, ja rasituksessa prosentuaalinen rasvan määrä kokonaiskulutuksesta kasvaa. Sekään ei siis pidä paikkaansa, että pitäisi muka treenata vähintään 20 min - 30 min, että rasva alkaa palamaan. EI, rasva palaa jatkuvasti.


...ja aamulenkiltä :)


Noh, koska rasvaa palaa siis vakiona, siihen ei voi juurikaan vaikuttaa muulla kuin kuntoilemalla optimaalisella sykkeellä rasvan polton kannalta. Ketoosi on asia erikseen, joten ei puhuta siitä tämän yhteydessä. Jos rasvan määrä kulutuksessa on siis vakio, niin miksi lenkkeillä tyhjällä vatsalla?

Jotkut ovat ymmärtäneet asian niin, että jos ei syö aamulla ja näin ollen kehossa ei ole nopeita hiilareita käytettäväksi, niin keho polttaa sitten hiilareiden sijasta rasvaa. Mutta keho ei polta yhtään sen enempää rasvaa, vaikka niitä hiilareita ei olisikaan tarjolla! Miksi?! Koska energia, jota kuntoiluun käytät tulee sekä hiilareista, että rasvasta - niiden määriä kokonaiskulutuksesta et voi säätää jättämällä syömättä.   

Huono puoli siis tyhjällä vatsalla lenkkeilyssä on se, että jos kehossa ei ole yhtään hiilareita niin sitten tarvittavan energian saamiseksi keho alkaa pilkkoa proteiinia - eli lihasmassaa. Mutta huomio - lihakset myös varastoivat hiilareita, eli niitä on todennäköisesti on kehossa varastoituna vaikkei niitä ennen lenkkiä söisikään. Keho ei siis kertakaikkiaan pysty vaihtamaan hiilarienergiaa rasvaan. Ei pysty. Tässä yhteydessä.





Vieläkö kaikki on mukana? Eli tällä hetkellä tieteellisesti ei voida todistaa, että rasva palaisi tehokkaammin, jos lenkkeilee aamusella tyhjällä vatsalla. Toki niin voi tehdä, mutta ei siitä ole todistetusti sen suurempaa hyötyä kuin muutoinkaan. Jos ei ole aikaa aamusella odotella ruoan sulamista, niin sittenhän aamulenkki tyhjällä vatsalla on oikein järkeen käypää :)





No entäs sitten jos syö aamupalaa ennen kuntoilua? Yön aikanahan aineenvaihdunta ehtii hidastua. Kun aamulla syöt (terveellisen!) aamupalan, niin se puolestaan taas käynnistelee aineenvaihdunnan. Lisäksi, aamupalasta saa energiaa, joka auttaa suoritumaan paremmin urheilusuorituksesta.

Näin on näppylät. Olen valmis kuulemaan myös eriäviä mielipiteitä, mutta kunnes toisin todistetaan, niin itse ainakin uskon näihin faktoihin. Itse kyllä käyn tyhjälläkin vatsalla lenkillä, mutta vain silloin jos ei ole aikaa aamulla (kun on kiire) syödä ennen lenkkiä. En siis ole mitenkään sitä asiaa vastaan, mutta haluan vain oikaista väärät käsitykset tästä aiheesta. Mitä olette mieltä tästä asiasta? :)










2 kommenttia:

  1. kerran elämässäni kävin aamulla ennen töihin menoa juoksemassa ja voi hyvä isä siitä päivästä tuli HUONO, olin aivan väsynyt ja lenkki maistu sahanpuruilta, ei mitään nautintoa! Eli täällä mennään iltaisin, poltti se rasvaa enemmän tai ei :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Söitkö ennen lenkkiä? :) Itse olen ainakin huomannut sen, että jos en saa tarpeeksi hiilareita päivän aikana, niin kaikki treenit tuntuu ihan pakkopullalta ja väsyttää koko ajan. Ei hyvä :/

      Poista