maanantai 28. lokakuuta 2013

Herkkuhimot kuriin!

Mun piti julkaista tämä postaus jo eilen, mutta lauantaiset synttärijuhlat väsytti niiiiiiiiiin paljon, että en millään jaksanut sitten tehdä oikeastaan yhtään mitään. Pahoitteluni, jos joku ehti jo odottaa tätä kyseenomaista postausta!

Herkkuhimo kun iskee, niin on todella vaikeaa vastustaa kiusausta ja olla käymättä kaupassa hakemassa jotain  sen himon tyydyttämiseksi. Varsinkin jos tapana on ollut syödä herkkuja usein, niin himo myös iskee useammin. Jos kioski tai lähikauppa on aivan vieressä, on todella helppo lähteä tyhjentämään kaupan karkkihylly vaikka iltamyöhään. Ja jos kotona keittiön kaapit normaalistikin notkuvat herkkuja, on himon iskiessä lähes mahdotonta olla mättämättä suuhun kaikkea, mitä kaapista löytyy. 

Tutkimusten mukaan noin 1/5 ihmisen valveillaoloajasta menee erilaisten kiusausten vastustamiseen. Nyt laitetaan kiusaukset kuriin! Tässä lista parhaista keinoista välttää kiusauksia - laita vaikka jääkaapin oveen ohjeistukseksi :)




1. Älä pidä herkkuja varmuuden vuoksi kaapeissa. Kun himo iskee, on todella vaikeaa olla syömättä kaapeissa notkuvia herkkuja - älä siis hamstraa kaappien kätköihin mitään.


2. Kauppaan ei ikinä saa mennä nälkäisenä! Nälkäisenä mieli tekee ennenkaikkea nopeita sokereita, karkkia, pullaa tai muuta hiilarihöttöä, jossa ei ole minkäänlaisia ravintoarvoja. Varmista siis, että menet kauppaan aina kylläisenä valmiin ostoslistan kanssa - näin vältät turhat heräteostokset ja ostoskori on helpompi pitää ennalta tehdyn ostoslistan mukaisena. Myös ruokakaupan kiertäminen myötäpäivään voi auttaa pitämään ostoshimoja kurissa, sillä tutkimusten mukaan kaupoissa vastapäivään asioivat asiakkaat tekevät huomattavasti enemmän heräteostoksia.


3. Syö säännöllisesti! Syö terveellisesti noin kolmen tunnin välein joka päivä ja muista myös riittävä veden juonti. Kylläisenä ei herkkuhimo yleensä iske ja kun verensokeri ei pääse syöksylaskuun, niin pysyy herkkuhimot useimmilla kurissa. Syö kaikki 5-6 ateriaa myös herkkupäivinä, niin tulee herkkuja todennäköisesti syötyä vähemmän vaikka siihen lupa onkin.





4. Anna itsellesi lupa syödä herkkuja. Herkuista totaalikieltäytyminen saattaa vain pahentaa tuskaa kielletystä hedelmästä. Kun himo iskee, anna siis tsellesi lupa herkutella - mutta ei ennen ruokaa! Jos herkkuhimo iskee useasti, voit luvata itsellesi herkkuja rupokailun jälkeen. Kylläisenä herkkuja tulee syötyä vähemmän ja parhaassa tapauksessa himo ehtii mennä ohi ruokailun aikana.


5. Liiku. Liikunta vapauttaa elimistöön samoja mielihyvähormoneja kuin esimerkiksi suklaa. Kun himo siis iskee, vastusta sitä lähtemällä esimerkiksi lenkille tai salille. Kunnon treenin jälkeen et edes muista ,että mieli teki alunperin herkkuja!



6. Harjoita itsekuri-lihasta. Aivot käyttävät paljon glukoosia itsekuriin ja kuten aikaisemmin totesin, menee ihmisen valveillaoloajasta jopa 1/5 erilaisten kiusausten vastustamiseen. Mitä enemmän itsekuri-lihasta rasittaa, sitä enemmän se väsyy ja sitä vaikeammaksi kiusausten vastustaminen tulee. Verensokerin ylläpitäminen syömällä säännöllisesti auttaa pitämään itsekuri-lihaksen skarppina, mutta sitä voi myös harjoittaa. Harjoita itsekuri-lihasta esimerkiksi mieliharjoituksilla - hoe esimerkiksi itsellesi, ettet halua herkkuja tai aseta kulho lempikarkkejasi pöydällesi työpaikalla (töissä itsekuri on hallitumpaa kuin kotona). Itsekuri vahvistuu, mitä enemmän sitä harjoittaa.





6. Tutkimusten mukaan herkkuhimo iskee yleisimmin noin kahdeksan aikaan illalla. Tarkkailee omaa sisäistä herkkukelloasi - mihin aikaan himo sinulla iskee? Näin osaat myös välttää tuota aikaa ja tunnistat tilanteen. Jos himo iskee monesti samaan aikaan, on hyvä ajoittaa esimerkiksi iltalenkki tai salikäynti tuohon kyseiseen kellonaikaan. 


Kun jaksaa vastustaa herkkuja tarpeeksi kauan, lopettaa elimistö himoitsemasta turhia herkkuja. Itse en edes muista, koska viimeksi olisin kunnolla himoinnut jotain herkkua! Enää ei tee edes mieli jotain tiettyjä herkkuja ja se vasta tuntuu hyvältä! Annan itselleni luvan herkutella, mutta nykyään pystyn helposti kieltäytymään herkutteluista, koska mieleni ei varsinaisesti tee mitään hyvää. Kaikki voi onnistua tässä - ihan varmasti! Mäkin kävin ennen joka ilta hakemassa karkkia ja aika usein sipsiäkin, mutta enää en kiinnitä välttämättä edes huomiota karkkihyllyihin. Jos himot tuntuu tuskallisilta vastustaa, pidä mielessä että useimmiten pahin herkkuhimo menee kuitenkin ohi alle 20 minuutissa. Sen ajan kun jaksaa sinnitellä, niin on jo voiton puolella ;)


Oliko näistä teille hyötyä?




2 kommenttia:

  1. Hyviä neuvoja :) Pitää tosiaan laittaa vaikka siihen jääkaapin oveen, että muistaa näitä noudattaa...

    VastaaPoista
  2. Kiitos näistä! Kunpa itsekin pääsisi siihen pisteeseen, ettei tee enää mieli mitään herkkuja!

    VastaaPoista